Cu toții avem o chemare lăuntrică de a fi tot ceea ce putem fi. Pentru unii dintre noi, această chemare e un strigăt puternic, în timp ce pentru alții e doar o șoaptă. Starea în care ne aflăm și convingerile care o susțin, vor dezvolta sau inhiba această abilitate de a ne dezvolta permanent, de a ne stabili noi standarde de evoluție.
La nivel organizațional, se investesc an de an resurse financiare pentru a crește motivația angajaților de a deveni din ce în ce mai buni, pentru că asta reprezintă cheia succesului în afacerile specifice epocii noastre.
Pentru un lider autentic, oricare i-ar fi locul în ierarhia profesională, a-și crește standardele înseamnă un proces continuu, o călătorie în care zi de zi există potențialul de a-și mări capacitățile, competențele și talentele. Presupune abilitatea și motivația de a-și stabili obiective și de a le îndeplini pentru că asta îi oferă semnificație și scop existenței sale individuale, și nu pentru a intra în competiție cu ceilalți.
Viktor Frankl, doctor în neurologie și filozofie – autorul cărții “Omul în căutarea sensului vieții” – a fost un psihiatru extrem de înzestrat, profesor de neurologie și psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universității din Viena. El a petrecut 3 ani în lagărele de concentrare naziste și a observat că deși toți prizonierii erau supuși acelorași condiții inumane, unii dintre ei reușeau totuși să supraviețuiască. Interpretarea sa a fost că atitudinea personală este cea care stă la baza supraviețuirii, ea nu poate fi niciodată controlată de altcineva, reprezentând cea mai puternică resursă personală.
Așadar, identificarea abilităților care ne susțin cel mai mult în prezent este foarte importantă, și la fel de important este să identificăm și acele abilități/competențe/capacități care pot fi îmbunătățite pentru a atinge un nivel superior de dezvoltare.
Iată câteva întrebări care te vor ajuta să identifici aceste lucruri, pe măsură ce te afli în diferite etape de dezvoltare:
- Cum mă descurc în această “călătorie”/ în acest traseu profesional?
- Cum mă simt în această “călătorie”?
- Sunt mulțumit în legătură cu punctul în care am ajuns?
- Fac fiecare pas la timpul lui în această călătorie?
- Sunt motivat să fiu cât de bun pot fi?
Amintește-ți că te afli într-un demers evolutiv, nu te lăsa descurajat de faptul că nu ai reușit să obții tot ceea ce ți-ai propus. Motivează-te să fii cea mai bună versiune a ta și ai să vezi că succesul nu va întârzia să apară.
Începe chiar de azi!